Današnje usluge temeljene na Ethernet prijenosu po svojoj strukturi su mješovite, sastavljene od različitih tipova usluga od kojih svaka predstavlja poseban skup izazova na prijenosnu infrastrukturu. Dosad korištene testne procedure, poput RFC 2544 standarda, nisu više adekvatne za verifikaciju današnjih usluga i SLA parametara kvalitete. Na temelju zahtjeva korisnika za novom testnom metodologijom koja bi podržala ambiciozne planove razvoja mreža, većinom uvjetovane migracijom na paketni prijenos podataka, EXFO je prvi proizvođač mjerne opreme koji u svojim instrumentima podržava nedavno objavljeni standard ITU-T Y.1564 (Y.156sam).

Prepoznavši aktualnu potrebu na tržištu za metodologijom koja bi učinkovito i sveobuhvatno testirala poslovne Ethernet mreže i mobilne transmisijske mreže temeljene na Ethernet prijenosu EXFO je sredinom 2009. godine inicirao i predstavio koncept razvoja novog standarda - ITU-T Y.1564.

Potpuna SLA verifikacija u jednom testu

U skladu sa zahtjevima današnjih Ethernet usluga EtherSAM metodologija testiranja omogućuje potpunu verifikaciju svih SLA parametara s jednim testom kako bi se osigurala optimalna razina kvalitete usluge (QoS).

Za razliku od ostalih testnih metodologija, EtherSAM podržava multiservisna testiranja. Ovaj test može simulirati sve vrste usluga koje će istovremeno biti aktivne u mreži te verificirati sve ključne SLA parametre za svaku od ovih usluga. Nadalje EtherSAM testnom procedurom verificiraju se mehanizmi kontrole kvalitete usluge, postavljene u mreži u cilju definiranja prioriteta za različite vrste usluga, čime se postiže točnija verifikacija i puno brža implementacija usluge i otklanjanje kvarova u radu.

EtherSAM: Brzo i pouzdano testiranje realnih scenarija u mreži operatera

Od početka 2010. godine, kada je EtherSAM već bio dostupan na tržištu, pokazao se kao ključan element u procesu implementacije Ethernet pristupnih i prijenosnih mreža, koji je doveo do drastičnog ubrzanja izgradnje mreža te povećanja učinkovitosti eliminiranjem potrebe za višestrukim testiranjem. Korisnici EXFO mjerne opreme prihvatili su EtherSAM zbog povećanja brzine testiranja i visoke razine točnosti, odnosno relevantnosti rezultata obzirom na konačno realno stanje u mreži, prilikom implementacije novih usluga.

EtherSAM testiranje odvija se u dvije faze, testiranje konfiguracije usluge (service configuration test) i testiranje performansi usluge (service performance test).

 

Više detalja o ITU-T Y.1564 standardu pronađite na linku.

Dodatno, pročitajte EXFO Application Note dostupan na linku.

Dodatne informacije